Tuesday, December 29, 2009

Bye bye 2ne1, Hello 22!

27 december yg lepas, genaplah aku 22 tahun. Hmm.. 22? Aku tak ada perasaan apa2 pun bila umur aku dah mencecah 22 ni. Yg pasti, aku tau tanggungjawab aku makin berat. Aku akan melangkah ke dunia yg aku tak tau aku akan upaya hadapi atau tidak.

*Adik aku boleh pulak silap umur aku!! Tak apa la, aku muda setahun.. hoho*


Seperti tahun2 yg lalu, bila birthday aku, aku akan bad mood. Tak tau lah kenapa. Mungkin waktu tu aku terlebih sensitif kot.

Banyak birthday wishes yg aku dapat, tapi bukan semua yg wish. Terima kasih pada yg prihatin & sorry sebab tak reply msg hp. Sebab hp aku tu dah buat hal. Dia Cuma boleh baca msg.. nak reply @ terima panggilan tak boleh. Huhu.. Memandangkan hp aku rosak tepat pada waktunya, aku bercadang nak beli hp Corby Samsung. Sebenarnya aku tak kisah pun nak hp apa pun. Tapi, duta utk corby tu group 2pm dari KOREA!!! Kyaaa!! Hehe..





Oh ya, Birthday aku sama dengan pujaan hatiku; taecyeon.. Cuma dia muda setahun dari aku. Hehe. Eh, kalau ikut umur korea, dia sebaya la. Jadi umur dia 22!! ;P .





*Taecyeon pegang corby hijau. Aku nak warna hijau! tapi hijau cuma ada kat korea!! Wooyoung pulak kuning, tapi aku tgk pink mcm cantik lagi dari kuning. hmm.. yg mana 1 idaman kalbu??*

Tuesday, December 22, 2009

Am i Easy??

Sekarang antara kumpulan korea yang aku gilakan adalah kumpulan u-kiss. Lagu Man man ha ni (am i easy) memang sesuai sangat untuk seseorang yg pernah aku kenal. Bila kenangkan balik memang sakit hati! Huh.. kau ingat aku akan menangis?? Never!! Forever!! (ala2 JoKwon 2AM) ( ^_^)

Saturday, December 19, 2009

Luna...

Where is the moon
Won't it smile
On just one more dreamer
Let your beams come down and fill my empty room


Friday, December 18, 2009

You made us proud

-12 pm -

*you better not come home blab la bla <--- handphone berbunyi*

Aku : (tengok nama pemanggil dahulu. Adik aku rupanya.. dengan penuh kemalasan aku menjawab panggilan ) Hello... hurm.. naphe.. ngah idor nih.. (kenapa? tengah tidur ni)<-- tengah mengantuk yg amat.

Mastura : Kakyong, awak tau tak yang rupanya dah boleh check result?

Aku : hurm.. yeke? Berapa dapat?

Mastura : kakyong, awak tau tak, memang tak boleh percaya lah apa kaknyah dapat.

Aku : hurm.. dapat 4?

Mastura: Hahah.. memang tak boleh belah lah result kaknyah.. dapat 3.95 tau! Terkejut! Dah takut ni.. kenapa dapat bagus sangat.

Aku : (separuh sedar) huh? Bagusnya!! Kakyong tau awak boleh!! Hmm.. apa lagi? Nak tidur ni.. ZZzzzz

-2 pm -

Situasi : Setelah bangun dari tidur

Aku bermonolog : Tadi rasa mcm mastura ada call.. betul ke dia dapat 3.95? ke aku mimpi je? (lalu aku terus call adik aku)

Aku : Mastura, tadi awk ada call kakyong ke masa kakyong tidur tadi?
Mastura : ada lah.. bagitau pasal result.

Aku : berapa awak dapat?
Mastura : ala.. biasa je.
Aku : biasa tu berapa?

Mastura : 3.95

Aku : huh!! Itu bukan biasa, tapi LUAR BIASA!!


*Aku bukannya tidur smpai pukul 2pm tu.. aku tidur balik dr pukul 11am sebab nak bawak kereta balik kampung. Jadi aku kena tidur dulu untuk kumpul tenaga. Pagi tu aku dah teman mak aku ambil kek di P.J tau.. ^_^*


Di atas antara situasi waktu aku terima berita keputusan peperikasaan adik aku, Mastura. Aku tak hairan sebenarnya dia dapat keputusan gempak macam tu. erk.. heran juga la.. sebab waktu gap antara paper, dia tengah gilakan cerita korea boys over flowers.. hehe.. ada 1 hari tu dia tak study langsung sebab dia tengok ‘BALIK’ cerita boys over flowers tu.


Dari segi pemerhatian aku, keputusan yg dia peroleh itu memang berkat D.U.I.T (doa, usaha, ikhtiar, tawakkal) Antara anak2 En. Nasrun Sani & Pn. Rosnah, anak kedua mereka ni memang yang paling menyenangkan hati. Kenapa aku kata dia paling menyenangkan hati :



1) Paling kurang gunakan @ minta duit. Tapi duit selalu habis kat dia juga. Contohnya: duit minyak & tol utk hantar dia balik UKM memang banyak betul! Hehe
2) Satu-satunya yg kurus. Hoho
3) Berperanan sebagai tukang ceceh bila adik beradik yg lain lambat solat
4) Macam lipas kudung bila mengemas rumah. Aku memang tabik spring la bab ni
5) Paling menjaga hati orang lain (tapi hati aku dia taknak jaga.. hahah)
6) Erk.. cukuplah sampai 6 je. Kalau puji lebih2 takut dia riak. Hehe

Antara adik2 aku yg lain, aku paling rapat dengan dia sbb beza umur kami tak jauh. Bagi aku, adik aku ni terlalu baik (walaupun aku selalu bergaduh dengan dia.. huhu). Doa aku sebagai seorang kakak, semoga apa yang dihajatinya termakbul dan biarlah dia berjaya di dunia & di akhirat.








Monday, December 7, 2009

Virus cuti??

Hm.. lama aku tak menulis kat blog ni. Walaupun banyak peristiwa yg berlaku, tapi disebabkan perasaan malas, aku tidak menulis. Rasa kekok pula bila cuba nak menulis balik

Tak sampai sebulan, semester baru akan bermula. Pada semester 4 yg lalu, kenangan yg paling aku tak dapat lupakan sewaktu di sungai gabai.. huhu.. nantilah aku ceritakan. Malas sungguh nak menulis. Baik aku main Sims3, baca komik yg beratus lagi x habis & tgk drama korea yg banyak gile dlm beg cd aku..

Thursday, August 6, 2009

Hidup ini cuma persinggahan

Adik aku Mastura call aku waktu aku tgh sedap2 tengok cerita Harry Potter dlm pukul 11 mlm td. Dan aku terima berita yg aku rasa terkejut & berat utk aku terima.. Rupanya aku dh terlepas nak puasa sempena nisfu syaaban. Alasan Mastura, sbb selalunya aku yg ingatkan family aku. Apa la adik aku tu.. dah tahun ni aku x ingatkan, maksudnya aku lupa la kan? Aku ingatkan family aku dulu sbb waktu tu aku tinggal dgn tok & pah aku.. Mereka yg ingatkan aku. Harap2 umur aku panjang lagi utk puasa nisfu syaaban.


Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib) – dari http://e-malabari.net/ugama/nisfusyaaban.htm


Azam aku utk baiki amalan aku. Mlm ni banyak persoalan yg bermain dlm fikiran aku. Kali ini aku nak tulis tentang kematian. Aku pasti semua orang tahu yg kematian itu suatu penyeksaan, azab yg x dapat digambarkan dan tiada siapa yg dapat lari dari kematian. Namun banyak yg masih leka, lalai & hanyut dengan hiburan dunia. Aku mengaku yg aku pun kadang2 leka, lalai & hanyut. Disebabkan itulah kita kena saling ingat mengingati sesama manusia.

Ini antara pengalaman yang paling aku takkan lupakan seumur hidup aku. Aku tak berapa pasti bila, yg pasti waktu tu aku sekolah rendah. Aku & cousins yg lain main kuda2. Nak dijadikan cerita, waktu tengah seronok bermain, tiba2 aku terjatuh. Nak kata tinggi, x tinggi sebab bayangkan orang dewasa yg jadi kuda, antara paras lutut & pinggang aje. Tapi aku tiba2 x boleh bernafas. Jantung aku berhenti!! X berdegup! Aku cuba tarik nafas, namun gagal. Aku x dapat sedut udara. Aku dah panik. Aku rasa seksa yang amat. Aku cuba nak bercakap & menjerit bagitau cousins & mak aku yg aku x boleh bernafas. Tapi suara x dapat keluar sbb aku x dapat nak bernafas. Masih segar dlm ingatan aku apa yg aku rasa waktu tu. Aku melompat-lompat depan mak aku, tapi dia x faham! Tapi mungkin disebabkan aku melompat, jantung aku di pam balik. Waktu tu aku rasa lega yg amat.

Disebabkan pengalaman itulah bila aku kenangkan kematian, aku akan takut. Seksa yg aku rasa dulu amat sedikit bila dibandingkan dengan azab kematian. Aku jadi takut bila aku fikirkan aku atau orang yg aku sayang akan rasa azab kematian tu.

Setiap yg terjadi ada hikmahnya. Kalau kes tu x menimpa diri aku, aku yakin aku akan terus lalai, leka & hanyut. Mungkin Allah sayangkan aku? Untuk bagi aku peringatan yg hidup ini cuma persinggahan…

lagu yang betul2 menginsafkan..

Monday, July 13, 2009

Kawan-kawan, Friends, Tomodachi, Chingu


Kali ni aku nk cite skit pasal kwn2 aku kat Uitm ni. Kenal dorang dr awal 2008. Walaupun br setahun 1/2 kenal dorang, tp banyak kenangan yg kita dh cipta bersama, susah & senang(chewah, ayat!!)

Aku akan ikut huruf ye..

Aiin

Kawan serumah aku sejak awal tahun 2009. Kat kelas muka kau, rumah pun muka kau. Harap2 ko x bosan tgk muka aku.. hihi. 1st time aku bcakap dgn aiin ni dlm bas rasanya. Untuk perjumpaan kesatria kalau x silap. 1st time group dgn dia utk CTU masa part 1. Budak ni blh jd leader. Walaupun kadang2 ko cakap lepas, tp aku rs mcm tu lg bagus sbb org blh sdr mana silapnya. Dia ni ada 2 personaliti.. Dia blh jd mcm budak2, & dia blh jd matang.

Aman
Dgn budak ni aku kena kuatkan imun aku kat laki, sbb bdk ni agak 'ulat bulu' hehe. Slalu kalau kuar, Aman yg akan bwk kereta aku. Jd bg aku dia ni ala2 driver la.. Dia & fendi x dpt dipisahkan (??)

Fendi

Dimana ada Aman, di situ mesti ada Fendi. Seorang yg funny. Dulu aku rasa ko ni baik, tp aku x tau la sbb ko serumah dgn Aman kot, aku rasa ko dh 'gatal' sama mcm dia. hehe. Knp anak sedara ko comel gila x mcm ko?? hehe

Habiel

Class rep kitaorang yg ptama. Sesape yg ada masalah dgn laptop suma cari dia. Disebabkan kehandalan dia ni, masa awal sem kami 1 kelas semua pakat pegi low yat sedangkan time tu x kenal dorang sgt lg (time tu aku x bcakap lg dgn ko rasanya).. hehe lawak bila dikenangkan balik. Sejak perisiwa low yat tu, kami slalu keluar ramai2 dgn budak kelas. Aku x tau nape dorang suka sgt gossipkan aku dgn kau, yg aku tau, punca kena gossip, 'sham'. Pasni aku akan buat 'noheng' je dgn gossip2 tu ye..

Hoenese

1st time aku cakap dgn ko, ms dlm bas rapid, balik dr low yat. hehe. Budak ni bnyk 'infotainment'. Selalu buat lawak gak, bila kdg2 ayat yg kuar dr mulut dia x dijangka. Jarang naik angin, tp bila dia naik angin, aku x berani nk approach sbb dia akan gunakan 'silent treatment' seram!!! hehe. Kat Kuching kami duduk rumah dia, so thanks to mak bapak hoenese yg bg pinjam rumah. Dia ni driver aiin. Kalau kereta aku Aman yg pandu, kereta Aiin dipandu oleh Hoenese.

Kak Ijan

Kecik je orangnya. Minat lagu korea mcm aku juga. Dgn kak ijan ni, enjoy enjoy juga, tp bila time solat mst dia akan ingatkan.. hehe thanks kak ijan.

Kak Ja

Kalau orang yg x kenal kak ja ni mst ingat dia ni pendiam & pemalu. Tapi dorang x tau kat rumah Kak Ja mcmna. Dia la yg paling suka buat lawak bodoh masa aku 1 rumah dgn dia waktu sem 1 dulu.

Kak pah

Comel & gila!! Kak pah ni kadang2 matang, & kadang2 keanak-anakan. Kak pah ni Aman versi perempuan. Nmpk je laki cute sikit, mula la nk ngorat. Kadang2 aku pn terikut perangai dia. *KADANG-KADANG* ok!!. Bila dia cakap sarawak aku cuma faham 20% je. huhu. Dgn kak pah ni pun 1st time aku cakap dgn dia dlm bas. X ingat samada waktu pergi atau balik dr perjumpaan Kesatria (np bnyk org aku ckp dlm bas ni??). Di Sibu kami menumpang di rumah Kak pah. Layan yg kakpah & family bagi mmg superb la!!. Arigatou gozaimasu!

Kak Yan

Aku 1 rumah dgn dia waktu sem 1 dulu. Walaupun kak ja paling tua antara semua, tp kak yan yg nampak paling matang. Matang2 kak yan pun, senstitif level dia tahap maximum. hehe. mmg senang la nak tgk air mata kak yan ni.

Najib

Dia muda 2 hari dr aku. Jadi minat dia lebih kurang mcm aku(??). Tapi bila bcakap dgn Najib ni bnyk butir bahasa dia yg x dapat aku tangkap & faham. X tau la sbb dia ni org Kelantan ke apa sbb Kak Ijan pun orang Kelantan, tp aku faham je apa yg kak Ijan ckp. Memandangkan Najib ni muda 2 hari dr aku, aku rasa mcm dia ni adik aku je.. haha.

Nurul
Bekas kwn sebilik aku masa aku part 1. 1st time aku jumpa dia masa dlm Pusat Islam di Induk Uitm. X sangka kita jd kwn serumah ye... Kuat gila melatah budak ni. Masa sem 1, bnyk jgak tindak tanduk budak ni yg mengejutkan aku ni. Trasa mcm culture shock pun ada.. hehe. contohnya bila dia ___________ & ____________ & __________ (tpaksa dirahsiakan demi menjaga nama baik beliau & maruah penulis) hehe. Nurul ni pun suka menyanyi. Pnah masa aku 1 bilik dgn dia, dia menyanyi time aku tido??!! Trus tjaga aku. huhu. Aku ingat lagi dulu sblm tido, mst kitaorang akan bersembang. Dia katil bawah, aku katil atas (bayangkan aku kena naik tangga naik atas??!! kejam btol dia.. huhu). Kalau dh siap nk tido pukul 1 pg, pkul 2 pun x tentu dh tido sbb bersembang punya pasal.. hehe. Rindunya aku dgn waktu tu.
.
Weng

Waktu presentation, suara dia ni mmg KUAT!! dia mmg yakin waktu presentation. Budak ni pun sensitif jugak. Bila teringat mummy dia dia mst nangis. Lagi kecik dr kak ijan. Kecil kecil cili api budak ni sbb dia ramai 'connection'. hehe

Aku

X tau la apa yg dorang fikir tentang aku. Dorang pnah kata aku ni baik.. (yeke??!!) tp aku rasa mcm makin corrupted bila kwn dgn dorang.. hohoho. Wpun aku ni secara x sengaja 'buat muka', tp kadang2 muka ni suka menipu.. mungkin sbb kening aku yg suka berkerut? apa2 hal pun, kalau ada salah & silap, ampun & maaf diucapkan (mcm nk raya je)

* tanda (??) - menunjukkan ketidak pastian & kepelikan aku


*Nurul & Kak Yan tiada di dalam gmbr. Gambar ini di ambil waktu jamuan raya di rumah aku*

Friday, July 10, 2009

Minggu yg memenatkan

6 julai

X dpt tido sbb nak start sem baru. Sepanjang cuti, paling awal tido pukul 3 pg. alang2 x dpt tido, aku bangun bsiap nak balik ke puncak pukul 5.30 pg. X bgtau mak yg aku x tido 1 mlm, takut mak risau & x bg aku bwk keta balik. Dlm pukul 6.20 pg, aku betolak ke puncak. Lama x jumpa kwn2, & 1st klas utk isnin klas multimedia, tp x de lecturer dtg so lps 40 min tunggu, kami sume balik. Balik cuba tido, tp x dpt. Tgh hr pulak klas marketing. Lecturer bujang, tp gaya dia agak menakutkan.. hihi. harap2 aku boleh 'hidup' dlm klas dia. Mlm tu aku tido pukul 3 pg setelah beratus kali pusing kanan & kiri atas tilam sbb x dpt tido.


7 julai
Hari ni ada klas BEL (meeting). So pagi tu aku start enjin keta, tp keta x mau start!!! aku dh glabah sbb dia tunjuk yg minyak empty & bnda tu blinking.. Aku syak minyak keta kena curi. Seb baik pg tu aku klas sama ngan aiin, & naik keta dia. Klas BEL pun lecturer x masuk, so aku, aiin, honese & kak pah pg giant. Balik dt giant, g beli minyak & balik tu trus isi kat keta. Tapi still dia tunjuk yg tank empty!!! aku dh bengang.. & ktorg call lecturer programming sem lepas, En. Safawi ( Pok wi ). Pok wi kata apa ntah pasal enjin yg x masuk dlm kepala otak aku. So aku call bapak aku, & bapak & mak dtg ke puncak, & bwk makenik dr bukit jelutong. Rupanya prob bateri!!! aku mmg bnasib malang dgn bateri keta!! Masa aku sem2, keta x dpt start masa hari aku ada exam!! masalah bateri jugak! Seb baik bapak aku mintak cuti 1/2 day utk hntar aku. Kalau x, mmg aku kena repeat paper tu la...



Kpd Mak, Bapak, Hoenese, Aiin, Kak pah, & Pok wi, sorry sbb menyusahkan anda semua.. =P

8 julai
Klas jepun pg tu, & ada la blaja sikit utk jepun sem lepas.. harap2 sensei ni pun ok. Pukul 2 plak, buat julung kalinya ada perjumpaan dgn lecturers IS221. mmg best la!! lawak gile!..

9 julai
Hari ni antara hari yg paling penat! Pg ada kelas ISM dengan mantan Ketua Program IS221, ptg plak klas C++ dengan Ketua Program IS221. huhu. Utk C++, cuma 9 org je dlm klas.. KP tu plak dh ingat nama kitaorang sbb skit sgt. 2-2 klas ni mmg akan habis tepat waktunya, & takkan habis awal @ start lambat. mmg penat hr khamis!! Disebabkan tu, aku sakit kepala gila!! terpaksa telan panadol 2 biji.

---- Hr ni bday bapak & ayah lang. Memandangkan aku bz, aku call bapak dlm pukul 8 mlm & bapak kata aku 2nd last antara adik bradik aku yg call bpk aku. Sorry bpk.. Ayah lang pulak aku x de nombor sbb sim kad yg lama dulu hilang & bila try call anaknya, x diangkat plak.

10 julai
Aku skarang dh brada di rumah family aku, pg td ada klas dlm 1 jam kot.. utk medical records. & subjek ni antara subjek yg ada research. Sem ni je, ada 3 subjek utk wat research. huhu. Family aku agak ramai yg dlm bidang hospital ni... myb nnt try tny maziah kalau dia blh tolong aku.. hehe

Friday, July 3, 2009

sims oh sims

Rabu lepas aku, bapak & irfan pergi ke digital mall pj. Tujuan : utk beli laptop mastura. Dlm pukul 8 kot ktorang betolak ke sana. Bapak aku punya la semangat nak beli laptop utk dia, smpai cr apa yg patut ada kat laptop tu dlm internet & siap print out lg information yg dia dpt.

Smpai sana, bapak aku mintak pndapat aku.. huhuh aku x tau la taste mastura utk laptop camne sbb aku tau dia msti nk yg kaler punye. tp, budget plak lari sbb kalau nak beli laptop utk dia, patutnya yg basic aje (lain la mcm aku yg belajar pasal system.. hehe). Tapi aku pun tau yg mastura ni simple je, asalkan keypad ok, & touch pad pun ok, yg selesa, dia x kan banyak komen.. kan? kan? mastura? hehe. Jadi sudahnya aku pilih laptop toshiba. Aku sebanrnya nak cari laptop acer mcm aku utk mastura, tp x nampak pon... x pela, walaupun nampak simple je laptop mastura, at least specs dia agak bagus dr laptop aku.

----mak aku ada tanya aku "nak ke mak belikan laptop apple?" hohohoho. & aku dah berangan nak laptop apple. hihi

Sbnrnya dlm seminggu ni dh 3 kali aku ke digital mall..
1 - masa cari charger bateri laptop 'HP' mak

2 - Nak cari toner laserjet Lexmark, tp disebabkan harga toner mahal gile bapak smpai rm1800, mak aku buat keputusan nak beli laserjet baru 'OKI' yg harga toner dia jauh lg murah dr toner lexmark. Harga OKI tu rm999. yg pelik tu, skang ni ada masalah dia x nak print plak.. hari tu boleh. huuuuh. family aku ni mmg bernasib malang dgn printer. kalau diikutkan sejak beli printer pertama, dah ada 15 printer kot

3- Rabu yg lepas utk beli laptop mastura.

Masa pegi digital mall memula, aku teringin nak beli cd sims, sbb cd sims kat rumah aku dh hilang. so, niat nak beli ada, cuma aku tahan nafsu lagi. Kali ke-2 pun sama, aku tahan tangan aku dr nak bayar cd tu.. & kali ke-3, aku x boleh tahan. Bila Irfan pun nak beli pc game, aku pun apa lg.. belek2 cd sims yg ada.

Bila aku tanya sims 3 berapa, dia jawab rm10.. aku terdiam (ingat salah dengar) aku tanya lg.. betul ke rm10, sbb MURAH gila!!!

Soalan : Knp aku cakap mcm tu?

Jawapan : Dlm tahun 2005, aku , mastura, kwn aku - nazrah, kak ain & kak nurul jalan2 kat mid valley. Kami masuk ke kedai computer (niat nak beli cd sims). Kami tanya orang kedai tu, 1 cd brape. dia kata rm 8. Serentak kami beramai-ramai cakap "wa... murah la cam tu" & kami pun mengambil sims 2, sims university, & sims apa ntah x ingat lalu ke kaunter. Smpai kat sana, amount yg kuar dlm seratus lebih. Semua terdiam. Bila tanya knp harga smpai seratus lebih sedangkan ambik cd dlm 4 je.. dia pun jawab "1 cd rm 8. Dlm sims 2, ada 4 cd so harga sims 2 RM32" baru la kami semua faham, Sbb mana la ktaorang pernag beli cd game. hehe.

Walaupun aku dh beli sims3, tp aku masih x dpt main game tu sbb bila nak install, dia mintak password!!!! aku pun lupa nak mintak password kat orang tu!! punya la bongok aku ni. malas nye nak ke sana lg nak mintak password semata-mata. aku dh try cr password sims3 kat internet, tp x jumpa!! what to do??

p/s ; abg siddiq! boleh x abg siddiq g sana mintak password sims3? hehe.

Wednesday, July 1, 2009

undecided title

Misi aku sebelum start sem : nak blogging bnyk2 biar mastura terkejut baca.. hehehe.

ok, sejak mastura & adah mulakan hidup baru, aku rasa sunyi... ya, mata anda tidak rabun, sy s.u.n.y.i. (agak ego nak bgtau.. hehe. & mas, plz don't bangga diri @ riak). perasaan aku seperti seorang ibu yg baru kawinkan anaknya.. (erk, lebih kurang la...) tp 1 bnda yg pasti, mak aku nangis lepas hantar mastura ke ukm.

aku sbnrnya baru balik dr kampung (balik kg lg??!!) smlm.. sbb hantar opah, opah ende, wancik, saffiyah & adah balik kg. Disebabkan opah x bagi aku balik kl sorang2, abg siddiq dengan paksa rela menemani aku... hehe. Kalau bukan sebab sem nak start balik, aku akan lepak kat kampung lama2! jadi aku balik ke kl hari keesokannya (penat kan?).

Bagi aku, cuti sem ni agak bermakna bagi aku, sbb aku ke sarawak, & walaupun tiap2 minggu balik ke kg, tp cuma dlm 2 hari je (sabtu ahad) aku masih dapat jumpa kawan2 lama! sedihnya, x dpt borak lama. yg bestnya, aku asyik berselisih dgn kwn skolah aku, tp x smpt nk tegur... huhu

Balik dr kampung, dgn berisikan durian yg memenuhi kereta, aku tpaksa menahan pening bau durian!! & sepanjang perjalanan balik, abg siddiq x tido!! ya, pelik tp benar! & dia yg bnyk bersembang dlm keta. aku x bnyk ckp sbb aku driver & aku kena bwk keta betul2..(konon)
Lepas hantar abg siddiq, aku smpai rumah dlm pukul 9 mlm.. & rumah aku pulak yg dipenuhi bau 'doyan'

p/s = insyaAllah next week aku balik kampung lagi sbb 2 pupu aku, abg wan akan bnikah di ipoh

Thursday, June 25, 2009

Sebelum sem bmula.. uhuk

Sejak cuti sem ni, boleh dikatakan tiap minggu aku balik kampung. Latest bila hantar adik bongsu aku yg akan mulakan hidup baru kat kampung macam aku dulu. hehe. Daftar adah hari isnin & aku ikut skali mak aku. Masa tunggu dalam kereta, mcm2 memori lama waktu aku sekolah kat SMK Sultan Tajul Arifin Manong. Hehe.. lagi2 bila dlm keta lagu Patti Austin - All behind us now, Bobby Caldwell - Heart of mine & Element - Rahasia Hati dimainkan, tersenyum aku bila kenangkan kenangan lama.



Kat kampung memang penat... wpun aku bawak laptop, to x de masa nak guna. Kalau x kuar shopping beli barang mastura yg nak masuk UKM kat Kuala Kangsar, kitaorang bersembang dgn tok, pah, maksu, pakcu @ main dgn anak2 maksu & pakcu (Hafi & Izhar comel & baik yg amat!!!!)



video



Kebetulan masa kami balik tu musim 'doyan', apa lg? aku pun menunjukkan bakat aku mengupas durian.. hehe walaupun aku bukannya peminat doyan. Aku cuma makan keropok & ice cream doyan je yek.. tempoyak @ sambalnya aku hanya akan makan ikut selera, masa & mood aku. hehe





video

Saturday, June 20, 2009

20 - 21 jun 09

Smlm, 20 jun 09 makyang & family dtg rumah kami saja suka2 makan kek, konon nak sambut besday aliya & father's day. Atas permintaan makyang, kami ke secret recipe utk beli oreo cheese cake (yummy!!). alang2 kuar tu, beli hadiah utk aliya (last mint pny hadiah.. hehe). Oh ya, besday aliya bkn 20 jun, tp 21 jun..

Knp nak sambut kt rumah ktorg? hurm.... :-
1) Family makyang rapat dgn kitaorang
2) Saja nak jumpa adik bongsu aku adah be4 dia pindah ke kampung hr ni (21 jun 09).
3) Sbb adik aku Mastura dpt masuk UKM. (Makyang & Ayahlang terkena panahan cinta kat UKM.. hehe. dorang dulu budak UKM & cite dorang dulu mmg best!! adakah adik aku pun akan ikut jejak langkah mereka? hohoho)

Myg smpai dlm pkul 8 mlm. Ms mula2 dorang smpai, aliya tgh bad mood sbb dia ngantuk. tp pas bg dia hadiah & mkn kek, trus dia happy. x puas main dgn aliya!! huhu. Dlm pukul 10.30 mlm, bapak baru balik dr main bowling dgn uncles & pukul 11 makyang balik rumah.

Pas dorang balik, kami bg bpk hadiah father's day. Buku 'Learn to Play Keyboards'. Bapak kitaorang skang ni suka main keyboard. Sbnrnya last week kitaorang g MPH One Utama, & bapak aku tnampak buku tu & dia kata buku tu best. Tp kitaorang tau sgt perangai bapak yg x kan beli bnda yg dia rasa x penting walaupun dia nak bnda tu. (ntah2 tu hint bapak bg kt ktorg suruh beli utk father's day??) Jd, few days later sebelum aku balik ke rumah sewa jap, kami (aku & Mastura) g OU utk beli buku tu kat MPH.


Argh.. malas nak type dh! nk tido. besok aku kn bawak keta balik kg. Pape hal utk Bapak, Happy Father's Day! Sayang bapak! Utk Mastura, tgk la kalau kyong nak tulis pasal ukm utk awk. ZZZzzZZZzz

Mask? Mask Rider? Kamen Rider? Kame hame ha? hoho

Many people tend to not show their true feelings and emotions when in the presence of other people. This may be due to several reasons: They refuse to express their feelings and would rather keep things to themselves because they are afraid that their friends might tease them. They don’t want other people peeking into their business, interfering with their lives, and saying things that might offend them. They have low self-esteem and tend to be very sensitive towards what others think about them or their personality and character that has developed over the years might have made them become the way they are now.

We tend to believe that we know our friends very well, but to what extent do we actually know them? Are we close enough to know every single detail about them? More often than not, we don’t know everything about our friends. Some may choose to hide their feelings away from their peers because they don’t want them to be involved; they don’t want to show others their “weak” points, they want others to see them as “strong” and “able to deal with problems.” Or perhaps it is because they prefer dealing with their own problems themselves, they don’t want help from others and are rather independent.

However, is hiding your true self a good thing? You hide your feelings, your emotions, your thoughts behind a mask that covers you so that other people around you see the mask instead of the “real” you. Don’t you feel tired having to put on this “mask” every single day? I know I do. At times I have really wanted to throw this “mask” away and show everyone the “real” me. But, I didn’t. I was conscious of what people might think of me. “What’s with her sudden change?”, “She’s probably trying to get attention,” “Have you noticed who-and-who have changed a lot? I don’t know why she did that.” But of course, all of these are just my speculations. I have yet to encounter the real thing and I’m already afraid to make a step forward.

Am I lacking in self-confidence? Am I afraid of changes? Am I just conscious of what bad things other people might say about me? Perhaps these are the reasons why I refused to be who I truly am. How did all these feelings and thoughts come about? Is there a reason why I’m behaving and thinking this way? Maybe yes, or maybe no. Whatever the reasons might be, it’s always good to sit down and reflect on yourself once in a while. You may ask, why bother with this so much? Why not spend the time on something else more productive?
Maybe I just want to know more about myself first before knowing more about the people around me. There’s no harm in that just as long you think it does you good one way or another. As they say, before you can help other people with their problems, you need to help yourself with your own first.

Sunday, June 14, 2009

Hati Singa

Siapa yg rapat dgn aku tau yg aku ni gilakan lagu, drama & apa2 bnda dr Korea & Jepun. Mcmne aku addictd dgn bnda2 ni? hm.. bdasarkan memori aku, lagu jepun petama yg aku dw kt internet, SMAP, & lagunya Lion Heart.. Memang aku gilakan dorang time tu, SEBAB : takuya kimura is 1 of the members. hehe. Masa form 4 @ form 5 aku dh sukakan lagu ni.

Aku yg skarang ni bagaikan habis madu sepah dibuang? erk.. or bagai kacang lupakan kulit? hurm.. wuteva. Buat masa ni, aku x layan jepun, tp ntah camne tergerak hati aku nk cari lagu Lion heart ni kat youtube dgn translation dia skali. & aku tjumpa 1 video ni yg DBSK nyanyi!!

& Pergh... aku jatuh cinta balik dgn lagu ni. Mendalam sungguh lirik dia. Alangkah bahgianya aku kalau that special sum1 bg aku lagu ni...


Aku mencari seseorang yg taste musik sama mcm aku. Aku x dpt bayangkan kalau aku dh kawin nnt, aku x dpt dgr lagu jepun, korea & nasyid (adala 3@4 lagu dlm mp3 player tu) dlm keta. tidak!!!

Wednesday, May 27, 2009

Iklan sebentar...

Waktu kejadian : Mungkin 8 mlm
Situasi : Mak, Bapak, Kakyong, Kaknyah & Adah di ruang tamu sambil menonton tv.

Kaknyah : Heh, nanti tinggal mak dgn bapak je la kat rumah. Adah dah pindah kampung, Irfan maybe g Pahang, Kaknyah pulak X tau dpt kat mana2 insyaAllah, & kakyong kat uitm.

Kakyong : Ala, nanti kakyong balik la tiap minggu.. apa susah.

Bapak : Nak risau apa? bapak cari la waheeda sorang...

Kami: hahaha (....)

---------------------------------
kejadian di atas terjadi sewaktu kami membincangkan kes ustaz akhil hayy, waheeda & (bekas?) isterinya..

Aku bknnya nak gossip pasal rumah tangga org lain, tp nk cite pasal family aku yg akan ber'pisah' sementara. Lepas cuti sekolah bln jun ni, adik bongsu aku akan pindah balik kg, sekolah di sekolah lama aku. Irfan pulak, dh dpt tawaran ke pahang utk sambung belajar. Mastura pulak blm tau result upu, tp insyaAllah dia dptla mana2 u nnt :).. & aku, di uitm & duduk di rumah sewa.. nampaknya maybe aku yg paling dkt dgn mak bapak aku kot nnt. Kalau mastura dpt UM, senang sikit dia nak balik.. X dpt aku bayangkan mak & bapak aku yg akan sunyi bila anak2 x de kat rumah.. mmg bnda ni dh dijangka, tp bkn seawal ini.. tunggu & lihat je la labu....

Tuesday, May 26, 2009

Sarawak - epilog

16 May hingga 22 May yg lepas, aku & kwn2 aku bercuti di Sarawak! Destinasi kitaorang Sibu & Kuching.. sepanjang minggu tu mmg penat gile & seronok! Bnyk ‘1st time experience’ utk aku.. 1st time naik ‘belon’, 1st time naik bot express, 1st time makan mee koloq, 1st time makan nasi ayam penyet, 1st time masuk rumah hantu & bnyk lg 1st time yg lain.


Hari pertama & kedua di Sibu aku memang sakit kepala yg amat. X tau knp, & aku kena telan panadol sbb x tahan sgt. Maybe sbb aku batuk yg melampau smpai sakit urat tengkuk & terus ke kepala. Tapi nasib baik waktu di Kuching aku ok, Cuma sehari before balik Semenanjung, mlm tu aku pening & loya. Balik dr makan kat restoran di Satok, aku x boleh bckp dh.. sepanjang pjalanan balik aku cuba tahan nak muntah. Aku x bgtau kwn2 yg lain sbb aku x nak disbbkn aku, dorang kn balik rumah hantar aku & x leh jalan2 di kota kuching. Sampai je rumah, aku trus muntah.. smpai la bsok, aku agak pening.


Aku rasa x bnyk brg yg aku beli kat srwk.. tapi nape duit aku belanja hampir 800?? Aku beli bnyk mknn ke? Tp rsnya x bnyk mknn yg aku beli kat sana.. hurm~ biarlah.

Buat masa ni, takat ni je post aku utk pengalaman aku di Sarawak. Nanti insyaAllah aku akan buat 1 post utk 1 hari aku di sana.. so mungkin 7 post kot aku akan buat.. hehe. apa2 pun, aku nak berterima kasih pada kak pah & family, hoenese & family, & Sheila & family sbb sanggup bersusah payah terima kehadiran kitaorang.. jasamu akan ku kenang sampai bila2.. cheewah.

Monday, May 25, 2009

Cinta ke?

Dah lama bebenor rasanya teman x post blog.. Banyak sebenarne yg teman nk cite, tp utk post ni, teman nk cite pasal movie syurga cinta.. hehe. Sabtu lepas aku, mak, mas, adah & afifah tgk syurga cinta di wayang tgv metro prima kepong. Seingat aku, last cite melayu aku tgk kat cinema is movie senario yg 1st. bayangkan??!!


Nape aku nk tgk cite ni?
1. pelakon2 dia, esp. Awal Ashaari hehehe
2. Jalan cite dia menarik, ada soal agama, & syurga cinta sbnrnya cermin kehidupan msrykt kita skang..
3. Lain2 sebab.. hehe

Komen aku: Cite ni mmg best!! Lawak, sedih, & penuh dgn pengajaran. Aku x kisah kalau nak tgk cite ni banyak kali. Hati aku tersentuh waktu awal ambik air wudhuk untuk ketenangan diri lepas tgk mak bapak dia yg pulang dlm keadaan mabuk… sedih gile part tu lagi2 dengan background music yg huuuh… tersentap aku… Cite ni patutnya dpt berikan kesedaran kat bebudak muda negara kita. Tapi aku yakin yg kebanyakan remaja yg tgk cite ni Cuma anggap movie ni hiburan semata-mata. Atok Heliza dlm cite ni ada bgtau Awal yg ada 3 jenis jodoh..


1. Jodoh dari syaitan
Jodoh yg berlandaskan nafsu semata-mata.. berpegangan tangan, terlanjur & mengandung sebelum kahwin


2. Jodoh dr jin
Menggunakan ilmu hitam utk buatkan org tu sukakan kita


3. Jodoh dr Allah
Bila kita suka sama suka, lalu terus merisik dgn cara yg betul, insyaAllah berkekalan..


Bila kami kuar dr panggung, adala couple dpn kitaorang ni berpegangan tangan, adakah mereka ni jodoh dr syaitan? Entahlah.. (part ni agak keliru skit, sbb jodoh mmg dr Allah, tp dlm movie tu ada la plak jodoh dr jin & syaitan… maybe tu perumpamaan je kot..)


Spt yg kita sume sedia maklum, manusia berubah. Yg baik x semestinya kekal baik & yg jahat x semestinya jahat sampai mati. Mcm watak awal dlm cite ni, yg dh terpesong, tp boleh berubah. Selalunya org yg paling jauh dgn TuhanNya, bila insaf, akan jadi yg paling dekat disebabkan menyesal dgn dosa2 lalu.

Lelaki di akhir zaman ini

Kuberfikir..
Lelaki di akhir zaman ini
Payah untuk kutemui
Yang benar-benar sibuk
dengan urusan baiki diri
Yang ada kini hanya
Sibuk dengan urusan mengumpul dunia
Walau diketahui dunia ini hanya penuh tipu daya

Kuberfikir..
Lelaki di akhir zaman ini
Susah untuk kutemui
Yang benar-benar takut pada Ilahi
Sentiasa mendambakan kasih Ilahi
Yang ada hanya mengharapkan kasih insani
Yang melalaikan orang dan diri sendiri

Kuberfikir..
Lelaki di akhir zaman ini
Sukar untuk kutemui
Ahli profesional yang bertaqwa
Yang benar-benar meletakkan Islam dijiwa
Menggunakan profesionnya sebagai matlamat keakhirat sana
Yang ada hanya ahli profesional yang lalai dan leka
Yang hidupnya lebih berat dari barat
Ibadah dan amal terasa amat berat

Kuberfikir..
Lelaki di akhir zaman ini
Payah untuk kutemui
Yang sentiasa bergelumang dengan majlis ilmu yang bermanfaat
Yang sanggup bersusah dan penat
Dalam mengejar dan memahami ilmu yang berkat
Yang ada kini hanyalah berbangga dengan ijazah yang ada
Tapi ilmu fardhu ainnya kosong belaka

Kuberfikir..
Lelaki di akhir zaman ini
Susah untuk kutemui
Yang suka berbincang tentang ilmu akhirat
Syahid yang sentiasa menjadi matlamat
Mensyiarkan Islam dan menjunjung syariat
Yang ada cuma menghidupkan sunnah barat
Dan melupakan kehidupan akhirat

Kuberfikir..
Lelaki di akhir zaman ini
Sukar untuk kutemui
Yang sentiasa bermunajat dan berzikir
Sentiasa bertafakkur dan berfikir
Sunnah Rasulullah cuba dipahat dan diukir

Namun kutetap berfikir..
pasti masih ada lagi
Lelaki di akhir zaman ini
Seperti yang kufikir..

Sumber : ILuvIslam

Saturday, April 11, 2009

penyesalan ku..

Geli geli geli geli!!! nape la aku tengok gambar tu!! antara gambar paling geli di dunia yg aku pnh tgk..!! tegak bulu roma aku bila tgk gmbr tu. DAMN!!!! aku x sampai hati nak publish gmbr tu kat sini disebabkan perasaan bertimbang rasa aku.. aku tau org lain pun akan geli gak. yuks. & ouch... sbb gmbr tu pasal org jepun yg makan sushi, n mkanan mentah lain yg dh 3 tahun sakit kepala yg teramat azab, bila di scan, rupa2nya ada ulat dh bertelur & bersarang dlm otak dia.. cukuplah takat sini aku cerita. x sanggup nk teruskan sbb sambil tu aku akan terbayang gmbr otak dia yg dh penuh dgn sarang & telur tu.. bnda aku paling geli di dunia adalah sarang serangga, lelendir, serangga, & bnda bulat yg bnyk & kecik2.. antaranya, ada la 1 bnda ni yg melekat kat batu di laut yg bnyk2, & HIDUP!!!! eeeeuuuuuuuwwwwww!!! (camne nak turunkan bulu roma yg dh naik ni? sikat? hohoho) oh no! selasa dpn aku akan ke laut! aku x nak tgk bnda geli tu!! camne ni??!!

Mana de pape pon...


Huh.. bebudak lain dh start study week, TETAPI, why? why? aku kena set up website e-commerce??? aku ke? aku ke? hahahahahahahahahahahahahahaha. ~huh~... minda aku kebelakangan ini agak lemah, & kesihatan aku merosot. tadi check mata, confirm aku rabun jauh.. patut la bila aku bwk keta mata aku hampir x dpt baca signboard...

Dazed & Confused...

Sunday, April 5, 2009

Sedar x sedar...

2 May nnt aku punya last paper.. & lepas tu aku akan cuti sem! Pas paper nnt aku akan terus balik kg sbb ada family day kat lumut. Harap sempat hadir be4 dorang wat performance & mlm dinner. Tujuan aku tulis kali ni bukan nk cite pasal family aku yg besar dr segi kuantiti, kualiti & fizikal tu, tp pasal memori aku tahun lepas. Sedar x sedar, dh setahun rupanya sejak bapak aku sakit jantung. Masa bapak aku kena serangan tu, kebetulan aku baru balik dari uitm, & malam tu aku tengah kemas barang2 aku. Waktu tu aku rasa pukul 3 pagi kot, tetiba mak aku turun bilik bawah dlm keadaan kelam kabut. Aku pelikla & tanya knapa. Mak aku kata bapak aku sakit dada, nak g hospital. Aku dgr tu dh rasa sejuk 1 badan & tangan aku mula menggigil (aku ni senang menggigil. Ada potential utk sakit Parkinson.. nauzubillah) nasib baik waktu tu mak aku ada, baru balik dr kursus. & mastura pun ada, Cuma irfan dia keluar dgn kawan, & adik bongsu aku waktu tu dia bersekolah d kampung. Tgh kelam kabut tu yg lawaknya bila adik aku mastura dia pakai baju terbalik sbb terlalu kelam kabut.. hehe.



& mcm aku tulis td, aku bersyukur sgt bila mak aku ada, sbb bayangkan kalau mak aku x de, aku yg time tu x berani nak bwk keta lg akan buat apa? Call ambulans? Lambat smpai! Bapak aku bwk sndiri? Mustahil nak bwk dlm keadaan tgh sakit!. & Dan nasib baik jugak hospital selayang agak dekat dgn rumah aku.. Kami tunggu kat hospital tu sampai pukul 6.30 pagi sbb mak aku hantar kitaorang balik rumah & pastu dia balik hospital balik.. Waktu menunggu tu bukan aku dgn mastura je (mak aku tunggu dgn bapak aku), adik aku irfan dtg dgn kekawan dia bila aku call dia bgtau yg bapak masuk hospital. & aku bg msg kat semua family bgtau bapak aku masuk hospital.



Sepanjang minggu tu mmg penat! Penat yg amat! Dari hospital selayang, pegi ke Pantai Medical Centre sbb nak wat operation “balloon angioplasty” ? tapi aku paling tabik kat mak aku! Walaupun penat, tapi dia x mengeluh! & dia setia jaga bapak aku. Yang paling aku kagum bila dia x menangis depan anak2.. bila aku tanya dia, dia kata “Allah cuma pinjamkan bapak pada kita & Dia boleh ambil bapak bila2 masa” aku tau walaupun mak aku sedih & takut, dia kena cool dpn anak2.. aku pulak yg x leh kawal perasaan yg lawaknya mcm2 yg aku pikirkan, “masa depan” – aku x dpt peluk bapak aku dh ke? X dpt lg nak bgtau yg aku sayangkan dia ? bapak aku x smpt tgk aku grad ke? siapa yg akan walikan aku nnt? Anak2 aku x smpt jumpa tok dorang ke?. Mcm2 yg aku pikir & tiap kali aku akan nangis. & bila waktu melawat, aku cuba x menangis depan bapak aku, & aku rasa waktu tu paling susah utk x nangis..



Skarang dh dekat 1 tahun, & bapak aku dh mula makan yg bukan2 yg boleh memudaratkan dia lagi.. aku cukup risau kalau dia kena heart attack lagi. Tapi syukur bila skarang dia dh x merokok. Sekarang aku betul2 rasa yg family no 1 dlm hidup aku.. dulu aku ambik semua bnda sambil lewa, tapi skarang aku akan pastikan waktu dgn family msti ada. Aku x nak menyesal bila semuanya dh terlambat.


Saturday, April 4, 2009

Cik Lah... (kot)



Sekarang rumah sewa aku dah ada member baru!! Cute gila.. geram aku. Pandangan matanya begitu mengoda.. tapi bila dia pandang aku, aku x tau apa yg dia nak.. nak makan ke? Nak main ke? Tapi dengan kewujudan dia, aku rasa seronok bila balik rumah. Aku mmg suka kucing! Lps dia bersalin nanti aku akan mandikan dia.. baru aku x rasa was was nak main dgn dia.. hehe. harap2 anak2 dia cute mcm mak dia.




Menakutkan! Jika anda lemah semangat, sila jgn baca kerana sy tidak akan bertanggungjawab

Pukul berapa skang? Oh pukul 6.50ptg rupanya.. aku tertido. Masa tengah tido td aku dgr bunyi yg amat menakutkan & pelik.. Dari jauh sayup2 kedengaran.. mcm “sesuatu” yg kuasanya amat hebat sedang menuju ke arah rumah aku.. mulanya aku sangkakan bunyi enjin kereta, tapi mana muat keta nak lalu lorong blakang…. & jantung aku makin berdegup kencang bila aku dengar bunyi tu kat luar pintu bilik aku.. kuat gila bunyi yg aku dgr.. dlm pikiran aku “apa ni, bencana alam ke? Mcm ni ke suasana kiamat.. etc..” & tiba2 aku terbau sesuatu yg aku mmg dh install dlm memory minda aku sewaktu aku duduk dlm kolej .. “la, fogging rupanya” terus aku tersedar lalu menulis post ini.. gedik punya haousemates… dorang x bgtau aku yg dorang nak fogging rumah.. menakutkan aku je.. tapi seb baik la dorang fogging, sbb aku x solat lagi.. kalau btolla kiamat td, mmg aku akan mati dlm keadaan x beriman.. menakutkan. Moral of this story, jgn tido waktu senja, solat dulu sblm tido(sbb aku melengahkan solat) & sabar je la dengan housemates anda yg x bgtau anda dorang nk fogging rumah

Friday, March 20, 2009

Good news!

maghrib td childhood fren aku call. aku tgk nama dia kat hp aku je, aku dh dpt agak.. dia dh bersalin! & tekaan aku tepat.. dia selamat lahirkan baby girl! congratz ira! moga anak2 awk jadi anak yg soleh & solehah.

rasa seperti baru semalam aku & dia pegi sekolah sama2, mandi sungai sama2, ronda 1 kampung naik beskal, & tido lambat sbb bersembang smpai tgh mlm. & skang, dia dh ada family sndiri & kitaorang sibuk dgn hal masing2. InsyaAllah cuti sem ni aku nak jumpa kwn2 yg dh lama aku x jumpa.. hehe.

anak dia lahir 20 march, makyang aku 21 march, adik aku 22 march & kwn aku 23 march... (duit oh duit)... aku kena kumpul duit & beli hadiah utk baby.. huh~

My feelings..

Dedicated to those around me & people that i love..

Home made kazoku – thank u

For the people who always support me
A rhapsody with my usual feelings put into it
Send out my feelings of appreciation

Thank you, always!
thank you, really!
No matter where I am, I’m grateful that you’re alive
I was walking down the street casually, when the city dusk was dyed red
The flocks of people coming and going increase in the afternoon
For some reason I tried to stop
Bit by bit, the crack in my heart became empty
In order to fill it, I changed my cellphone manner
You aren’t alone, look everyone
We’ll support each other
I’m scared by the instable future, it comes toward me, and I’ve been worried
You quietly reached out your hand, without saying anything
Sadness was only half of it, happiness swelled up twice as big
I swore that if I was in the opposite situation
That I’d come running right across

Far way, far away
Even if we’re far apart
The memories of the days that we spent together
Will by no means disappear into the flow of time
Family, friends, lovers, and all of the people that I’ve met
“Thank you!” because of all of you
Tomorrow too, I’ll be able to move forward with strength
No one can live their life alone
We always care about each other
When I don’t understand, we talk
I want us to laugh so much that it’s like our stomachs burst
Even so, why do we sometimes speak ill of each other like this?
Do you think that we hurt each other?
I love you so much that it’s absurd
I’m embarrassed to say it, but I’m serious

Certainly being face to face with everyone, I’m more shy than I thought
I can’t say it, It won’t quite leave my lips
But I really want to say it
Something’s in the way, everyone’s pretending to be tough
Sometimes everyone wants to openly say these things
A wonderful power dwells within words
It’s a simple things, start with yourself, you can definitely do it..
Never give up
I will be there forever
Like you were there for me

Friday, February 20, 2009

Sesal, kesal, menyesal...

Regret
- To feel sorry, disappointed, or distressed about
- A feeling of disappointment or distress about something that one wishes could be different.


Regret, atau bahasa melayunya menyesal. Kita semua mesti pernah ada perasaan menyesal tu kan? “Menyesal” ayat yg sinonim dlm hidup aku. Aku bukannya decision maker yg bagus. Banyak benda yg aku sesalkan di dunia ni. Bila perasaan menyesal timbul, mulalah perkataan “kalaulah aku…” menghantui pikiran aku.

Bila ada orang yg menyakitkan hati kita, kita akan sedih, kecewa, marah. Tapi kita x pernah bayangkan apa orang yg sakitkan hati kita tu rasa. Mungkin apa yg dia buat tu secara x sengaja, & dia akan menyesal perbuatan dia seumur hidup. Kita yg disakiti ni akan rasa sedih buat sementara je. Tapi orang yg menyakitkan hati kita tu x dpt lupakan perbuatan dia. Aku faham perasaan org yg menyakiti & disakiti sbb aku pernah sakitkan hati org & org pernah sakitkan hati aku. Kepada mereka yg terasa hati dgn aku, aku mintak maaf bebanyak.

Aku menyesal sbb aku pernah sakitkan mak bapak aku, menyesal sbb pernah buat mak aku menangis, menyesal sbb aku x cukup kuat & tabah, menyesal sbb pernah sakitkan hati individu tertentu, menyesal sbb x berani nak memulakan, menyesal sbb bwk keta laju, menyesal sbb x study elok2, menyesal sbb presentation aku wat cincai2, menyesal bila aku take things for granted & banyak lagi yg aku sesalkan.

Tapi yg aku paling sesalkan bila aku ada peluang, tapi aku x hargai peluang tu. & yg paling aku menyesal bila peluang tu dtg 2 kali, tapi aku x gunakan peluang tu. Aku ada crush kat sorang budak ni, ada sekali tu, dia duduk betul2 depan aku. Tapi disebabkan tgh dengar ceramah, aku berniat nak ckp dgn dia pas habis ceramah, tapi pas habis ceramah dia trus g kt tmpt disediakan kat bhg lelaki, & aku ke bhg pompuan. Aku mmg tau dia ada kat situ & dia pun sama tau kewujudan aku. Tapi x sangka la kan yg terjumpa btul2 berdepan. Kes tutup cam tu je.

Kali ke 2 plak, masa aku balik kg. aku dari kg bpk aku, nak ke kg mak aku naik bas. Tunggu bas tu bergerak punyala lama! Masa menunggu tu tetiba ternampak dia tgh duduk betul2 kat depan bas aku tu. Masa tu x ramai org. Aku berperang dgn perasaan sndiri “nak tegur @ biarkan”. Dlm hati aku dh terdetik kata peluang ni x kan ada lagi. Dah la dia duduk sorang2. Boleh je kalau aku buat2 nak ke tandas, lalu depan dia, & tegur “eh, (nama) buat apa kat sini?” Tapi betapa BODOHNYA aku! Aku x berani nak tegur dia & sepanjang perjalan dlm bas, aku AMATLAH MENYESAL! Sampai je kg, aku call x-roommate aku. Dia pun kata aku dah lepaskan peluang! Kalau aku jumpa dia lagi lepas ni, aku akan tegur dia! Aku pnh dgr ayat yg berbunyi "kalau pernah terjadi skali, akan jadi 2 kali. & kalau pnah jadi 2 kali, x
mustahil akan terjadi 3 kali."

Kalaulah aku…

Lagu utk layan mood aku (semua korea, but with subtitles)


1. Epik High – 1 minute 1 second
http://www.youtube.com/watch?v=4Xu5v19DQf4


2. Tim – Saranghamnida
http://www.youtube.com/watch?v=w2-U2-tPPFs


3. Epik High – Umbrella
http://www.youtube.com/watch?v=fIvORsUx0z0


4. Big Bang – Haru Haru
http://www.youtube.com/watch?v=fO8F7lDhbAM&feature=channel_page


5. Wonder Girls – Feeling Sorry
http://www.youtube.com/watch?v=e0p58S0st6A&feature=related


6. K.Will ft MC Mong – Love 119
http://www.youtube.com/watch?v=Kp3LJol38yY


7. Epik High – Girl Rock
http://www.youtube.com/watch?v=FPunNubUMmY


8. Wonder Girls – Take It
http://www.youtube.com/watch?v=mWLYqUmt_jI&feature=related


9. DBSK – Whatever they say
http://www.youtube.com/watch?v=obqdtI4Sw_0


10. Epik high – Fly
http://www.youtube.com/watch?v=ELiogafk2OA

Thursday, February 19, 2009

Worries..

Tired, dazed, & confused. 3 ayat ni mungkin sesuai untuk mentafsirkan ‘aku’ sekarang. Minggu yg memenatkan, menekankan, menyeksakan, mengecewakan etc.. knapa? Why?.. x banyak yg aku nak tulis, sbb balik dari uitm td aku x trus tido, sbb pah & tok aku turun kl dari perak. Badan penat yg amat, tp x dpt tido sbb nak ber’mesra’ dgn dorang dulu.. hehe. Tp dpt gak tdo 1 jam, pastu bgn sbb nak berhidang utk dorang berbuka. Tok & pah aku ni, wpun dh tua, tp puasa sunat larat lg. Malu btol aku yg muda ni x ikut puasa sunat mcm dorang.

Tok aku dpt 1 buku ni, 99 nama-nama Allah. Dlm buku tu, adala di masukkan terjemahan nama2. Kebetulan pulak, nama aku ada!! Hehe. Dulu aku rasa Mardhiah maksudnya berani, tapi dlm buku ni Mardhiah maksudnya ‘Yang disayangi’. Hehe. untuk Hanis pulak, sptnya aku HanisAH sbb hanisah utk perempuan. Tapi ntah camne dpt Hanis (utk laki huhu) tapi still meaning yg sama ; ‘Yang bertaqwa’. Jadi aku, Mardhiyah Hanis bermaksud Yang disayangi dan Yang bertaqwa. Untuk ‘Mardhiah’ tu mungkin betul, hehe tapi Hanis tu aku x berani nk kata. Sbb nama ni mencerminkan diri kita kan? Pasni aku nak orang panggil aku hanis lah, supaya mjadi 1 doa agar aku seorang yg bertaqwa. Hihi.

Bsok mak aku akan ke Kelantan dgn bebudak skolah dia, sempena lawatan apa ntah. & aku yg akn dipertanggungjawabkan utk hntr tok aku g solat jumaat bsok, ambik & hntr adik aku, & masak apa2 yg patut sbb family makyang & family ayah yob maybe dtg rumah ktorg. Sblm aku mngundurkan diri, pesanan buat mastura; “kakyong harapkan awk utk kemas rumah, & lain2 ok? Hohoho”


ZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzz

Friday, February 13, 2009

Penat...

Smalam, & hari ni mmg hari yang memenatkan. Lepas presentation smalam, aku, aiin & kak pah g tmpoint d pusat Bandar sbb nak uruskan hal streamyx. Agak leceh sbb kena datang 2 kali. Napela tmnet guna khidmat agent? Menyusahkan btolla. Patut aku & aiin je yg g, sbb tu hal rumah kami. Tapi aiin plak kata nak main bowling, so ajak la kak pah sbb kak pah ni agak gila main bowling. Hehe. Ajak orang lain juga, tapi dorang penat.

Uruskan hal streamyx dlm 40 min kot. Lepas selesai urusan, kami trus ke plaza alam sentral (PAS). Cadang nak main bowling 3 game, tapi x tau sape ntah yg ternampak pamphlet dr Quality Hotel untuk karaoke. Rm3 untuk 1 jam sorang. So kami decided untuk main 1 game shj. Lane bowling kat PAS x best. Kasar, & mcm x de maintenance langsung! Pin pulak asyik jatuh, walaupun x sepatutnya jatuh. Main dgn kak pah & aiin best, sbb dorang gila. Tapi dlm masa yg sama agak malu gak main dgn dorang, sbb bising GILA!!! Total score aku dpt 98, agak kurang berbanding markah aku zmn muda2 dulu. Hehe. Sbnrnya family aku slalu main bowling. Tiap kali family day, ada tournament bowling. Dulu tiap minggu main bowling dgn family belah bapak aku (family 1 moyang) tapi skarang Cuma uncles je yg main bowling. Bapak aku dulu slalu g, tapi lepas sakit jantung, mcm dh kurang Nampak nye.


Tmpt family karaoke tu kat 25th floor, so lepas aku jejakan kaki, aku mula rasa pening, & telinga aku berdengung sikit. TIDAK! Adakah aku akan lagi teruk masa naik flight ke Sarawak nanti?!! Badan aku sensitip dengan gravity.. hehe..selain itu, aku ni Acrophobia & Brontophobia. Rasanya ramai je yg mcm aku.








Di bawah, gambar aku yg ketakutan dengan ketinggian sedang memeluk tiang sambil melihat pemandangan dari tingkat 25.



Kami berkaraoke 3 jam!! Bilik selesa, pakej tmasuk air & snack (wajib). Total, sorang 12 ringgit. tapi karaoke dgn kak pah & aiin mmg bukan ‘jiwa’ aku. Lagu dorang sume yg aku x pnah dgr! Apa itu spoon? Spin? BPR? & lain2 nama yg aku x pernah dgr. Lagu aku plak dah sah2 la oldies, korea, jepun, & lagu dr Taiwan.. hehe. Lagu aku pun dorang x pnah dgr. Time lagu dorang, dorang berduet. Tapi bila aku, sorang je la, sbb dorang x tau nak nyanyi. Hehe. So jadi syok sndiri la.




Habis karaoke, kami ke bangunan lain plak, SACC Mall. Aiin blanja pizza. THANK YOU AIIN!! Kat pizza hut plak aku terserempak dgn family wancu aku. Wancu ajak makan dgn dorang skali, tp aku dtg dgn kwn, x kan nak tinggalkan kwn plak. Kami makan sampai kekenyangan. Hehe. Balik, badan penat, tapi aku x dpt tido smpaila pkul 1.




Hari ni plak, untuk subjek ict, group aku 5 org g MPOB bangi untuk research library dorang. Dari pergi sampai la balik ke puncak, aku yg bwk keta. Penat gila! Sampai ke puncak dlm pkul 4. Walaupun penat yg extreme & melampau, aku paksa diri balik jugak. Sampai rumah aku trus tido. Tapi kejap je sbb pikirkan keja yg berlambak.


Aku tido berselubung dlm selimut..

Monday, February 9, 2009

Eeuuu!! Yuks!

Tgh hari td kami 1 family except adik laki aku, Irfan g ke kl.. nak beli baju uniform kadet polis untuk adik bongsu aku, adah kat lorong haji taib.. 1st time g sana.. pas selesai urusan beli baju, mak aku nak belikan buah untuk jadikan buah tangan pada wanchor aku sbb mmg nak g rumah wanchor pun. Terkejut gila aku bila tengok ramai PONDAN a.k.a MAKNYAH!!! Kat setiap lorong kedai!! Geli gila!! Bayangkan seperti orang utan yang memakai skirt!! Hodoh gila! Dah jelas lagi nyata yg dorang tu laki! X sedar diri! X nak bedah muka ke? !! Dah la seksi gila! Sedih aku bayangkan umat zaman skarang. & sebelum kami balik dari beli buah td, adala 1 pondan ni melintas depan keta kitaorang.. & dia masuk ke dalam sebuah keta ni yang dipandu oleh lelaki… (ya betul,…. lelaki!!) Knapa??!!! Why??!! Nandeska?!! X cukup ke pompuan kat dunia ni? Sampai nak langgan PONDAN??!! Macam ni ke negara Islam??


Huh.. berpeluh aku bayangkan tempat neraka tu… dari kl kami ke rumah wanchor.. dengan NIAT nak tolong apa2 yg patut untuk persediaan perkahwinan abang sedara aku, abg Danial. Tapi mana ada wat apa2 pun.. mak aku je yg tolong cat sikit.. yg lain dorang adik-beradik wat sendiri.. abg danial cat dari bilik dia sampai ke ruang tamu.. bagus betul.. kalau aku yg nak kawin, aku x kan wat keje.. heheh. Kat rumah wanchor aku wat keje rumah database skit.. yg lain sambung pasni.. aku balik ke rumah sewa di puncak perdana inysaAllah besok.. aku ni jenis yg suka duduk rumah. Lagi lambat balik rumah sewa, lagi bagus. Hihi.

p/s: adik aku bgtau yg pah belah mak aku akan turun kl khamis depan!! Yahoo!!! Aku dulu penah skolah di perak & duduk kat rumah pah & tok aku. So aku mmg rapat dgn dorang. Lagipun aku cucu sulung kat belah mak aku. Tapi ini x bermaksud aku x sayang opah belah bapak aku tau…

Sunday, February 8, 2009

Kecemasan! dokter!!

Apa yang aku makan tadi sampai aku tercekik tulang huh? hmm... berpikir spt jimmy neutron.. think... think... oh! ikan masak tauchu rupanya.. napela aku makan lauk tu sedangkan slama ni aku x brapa makan gulai masak tauchu.. kan dah tercekik.. agak susah untuk aku hilangkan tulang. Try makan segumpal nasi tetap x hilang, try batuk pun ttp sama. Seb baik aku dapat tarik tulang tu guna jari aku.. (gila hebat diriku ini) as a result, skang aku rasa tekak aku bengkak sebelah. huhu.

lupakan pasal tulang. aku sbnrnya nak meluahkan kegilaan aku kat cerita the adventures of merlin!! best sangat! aku mmg suka cite yg ada wizard, dragon, knights, etc... sbnrnya aku x tau dah mana 1 cite original merlin.. yg kat tv3 ni yg twisted pny rasanya.. tapi merlin & prince arthur dlm cite ini so the cute 1.. hehe

alang2 tgk cite merlin, aku masak dumplings.. hehe 1st time aku masak dumplings. rupa x memikat, tapi rasa boleh tahan.. cuma agak masin. tadi aku masak cukup utk sorang 1.. aku sambung masak bsok sbb td dorang jd tester je

Saturday, February 7, 2009

Amaran! Perasaan bergolak!

Tadi aku & family aku ramai2 tonton majalah 3. Bayangkan sambil makan, sambil tgk majalah 3 pasal Gaza, mmg x sesuai!! Rasa masin nasi aku (yuks..) sbb aku TERmenangis.. Sedih yang amat! Perasaan marah & benci aku membuak! Kalau nak dibandingkan kita di Malaysia dgn mereka yang di sana, memang bagaikan langit & bumi! Paling x dapat aku lupakan tadi bila kat dinding ada tompokan hitam yang bertempek kat dinding. Rupanya tu cebisan daging manusia yang bila di bom, daging tu berkecai sampai kena dinding!! Alangkah sedihnya! Bayangkan sengsaranya penduduk Gaza.. Kita patut bersyukur kita di Malaysia & kesusahan kita x standing dengan kesusahan mereka di sana.

Dari yang aku lihat, semangat juang mereka tinggi! & sedar hidup harus diteruskan walaupun tinggal sebatang kara di dunia. Bagi mereka ini cuma dugaan & cabaran yang diturun oleh Allah s.w.t untuk menguji sekuat mana keimanan mereka. Anak2 muda di sana lagi kental semangat mereka dari anak2 muda kita kat sini. Betapa bertuahnya yg dapat status ‘syahid’, yg telah berjihad! Jangan ingat pengorbanan mereka sia-sia!!.

Kita di Malaysia ni Cuma boleh bersimpati, & lepas tu lupa nasib mereka yg terkial-kial nak teruskan kehidupan. Aku tgk ramai lagi orang2 kita yang masih beli barang yahudi tu… dengan terbukanya (mungkin x tau) beli produk yg berkomplot dgn Israel. Aku setakat ni masih boleh menahan dari membeli barang2 yg di ‘black list’ kan.. rabu lepas aku teringin sangat nak beli ice cream dr mcdonald. Tapi aku kuatkan hati aku! Untuk x mengecewakan perut & hati aku, aku belila ais krim wall’s (bukan nestle)

Sedara aku jannah & adik dia najah dah beberapa kali ajak g functions untuk gaza, tapi hari yg dia ajak tu slalu salah! Ada hari tu aku mmg bz… & ada hari aku x de kat rumah. “jannah, kalau boleh kita nak pegi, tapi awk slalu ajak last mint.. x dapat kita nak tolong”

Ayat di bawah ni rasanya aku dapat dari forum iluvislam kot..


“Bila engkau memandang segalanya dari Tuhanmu, yang mencipta segalanya, yang menimpakan ujian, yang menjadikan sakit hatimu, yang membuat keinginanmu terhalang, serta menyusahkan hidupmu, pasti akan damailah hatimu kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia, bukan Allah
tidak tahu deritanya hidupmu, retaknya hatimu, tapi mungkin itulah yang Allah mahukan kerana Allah tahu hati yang sebeginilah lebih mudah lunak dan mudah dekat dan akrab denganNya...”


Bila aku dengar lagu menjejak jalan selamat dari suara smakl ni, sebak hati aku.. lagu ni sebenarnya ditujukan untuk rakyat bosnia rasanya.. tapi penyebabnya ttp sama.. ISRAEL!! So lebih kurang la lagu ni untuk Gaza.. kami 1 family mmg sukakan suara smakl.. dari kecik aku dengar lagu dorang.. memandangkan suara smakl ni group nasyid skolah mak aku mengajar.. (sekolah menengah agama kuala lumpur)


Suara SMAKL – Menjejak jalan selamat


Alangkah sedih hati ini
Umat Islam tidak dihormati
Hilang maruah dan harga diri
Musuh galak ketawa mencaci

Menjadi mangsa huru-hara
Disembelih bak haiwan melata
Kasihan nasib kecil menangis hiba
Mendakap ibu yang tidak bernyawa

Kenapakah ini semua terjadi
Umat Islam diseksa dihina
Allah lepaskan tanpa bantuan
Membiarkan musuh bertindak kejam

Mungkin ianya suatu kifarah
Hukuman dunia beserta tarbiah
Kemungkaran umat tidak dicegah
Datanglah ketetapan balasan Allah

Kita tak ingin menanggung azab
Membiarkan musuh berlaku biadab
Tegakkan iman bangunkan syariat
Mudahan selamat dunia akhirat


http://www.imeem.com/iluvislam/music/_fOxFqVV/suara_smakl_menjejak_jalan_selamat/

Friday, February 6, 2009

Bosan!!

Hmm.. malas nak menulis, tapi rasa nak tulis.. Adik aku baru wat blog, & dia dah gila blog, tapi wat private untuk sume org, kecuali aku..(baik x yah tulis blog kalau x nak org lain baca..) tetiap hari dia menulis.. (sbb dia tgh free) & aku yg ada klas, & ditmbh dengan kemalasan aku, kekal dgn 1 post.





Sebenarnya kenapa aku menulis? Hmm.. soalan yg aku rasa lagi susah untuk aku pikir dari memana test & exam.. hihi.. Mungkin aku nak ikut trend sbb sedara aku sume ada blog sndiri or maybe aku nak tulis apa yang aku nak orang baca walaupun aku rasa x ada orang yg akan baca (sbb aku pun bukan jenis yg baca blog org).





Apa aku melalut ni? Aku tengah bosan sbnrnya ni.. Tadi teman mak aku g pos office, ambik surat.. pastu trus g rumah adik mak aku (makyang). Saja je g rumah dia, konon nak minum air klapa.. tapi sbnrnya nak jumpa anak bongsu dia, aliya. Geram gila aku dengan budak tu.. COMEL!!!!!! Nakal tapi Baik! Mmg tiap minggu akan jumpa dia. Tadi main (main ke?) dgn dia kejap, pastu balik. Aku tgk ayahlang aku tadi bz dgn hp dia pasal kes hangat kat Perak la tu, memandangkan dia org kuat PKR.. Seb baik x balik kuala kangsar cuti ni.. mesti ramai gila manusia kat sana.





Lagi skali aku terpikir.. nape aku menulis ni? Oh, sebab aku bosan rupanya.. Kesihatan aku lately x brapa bagus.. migraine aku makin teruk.. gastric aku pun sama. Ntah la. Pagi tadi aku patut kuar dgn adik aku, Mastura. Aku nak tgk wayang dgn dia. Tapi disebabkan aku kena hntr adik bongsu aku, Adah g skolah, kitaorang x jadi kuar. Spoil btol la budak tu.. Baru pas call aiin (housemate aku) tadi.. dia kuar g sunway pyramid??!!! Aku pun nak jalan gak! Hihi.. Aku sbnrnya penat ni.. nak tido. Bsok pkul 6.30 kena btolak dr rumah.. ada ceramah koko kat induk Uitm Shah Alam. Knapa la dia wat hari sabtu ni? Buatnya ada student dah beli tiket balik kg sbb isnin ni cuti? X ke naya.. & knapa la dia wat aktiviti cam tu? Aku ada modul lagi utk sem ni.. bila la modul ni. Mesti hari ahad nye…





Bsok maybe kami 1 family g rumah wanchor aku kat PJ. Nak tanya sndiri kalau nak kena tolong apa2 sbb abang Danial aku insyaAllah kawin 13,14,15 March ni.. Dgr cite kami, sebagai ‘bunga-bunga’ yang mewakili family kena tolong bagi bunga telur, & angkat dulang hantaran. OH NO!! aku teringat time angkat dulang masa ayah chor aku kawin dulu. Aku angkat dulang buah. Dah la dengan berat buah, dlm mangkuk kaca, & dulang tembaga tulin!!!!!! Gila berat!! Aku x larat angkat, pastu mastura sambung. Time makan, menggigil tangan aku pegang sudu & garpu. Macam Parkinson tau x!!! Dah la aku ni senang mengigil.





Dalam masa terdekat ni jugak, 1 May nanti Family Day Maasom Akidah akan diadakan di Lumut. X tau la kalau aku ada apa2 hal time tu. Sbb dah la time exam.. Buatnya aku ada paper 2/3 may tu? X ke sian aku?





Plan paling best 16 – 22 May ni… Aku…. akan……. ke……… Sarawak!!!!! Hehehe. G rumah 2 budak kelas aku = Kak pah & Hoenese. Aku sbnrnya paling excited nak naik flight ni.. hehe kak pah kata kalau cam tu baik awak pas naik flight balik semenanjung trus”. Hehe.. saya sbnrnya nak tengok tempat korang… & paling penting, tangkap gmbr. Yes!! Yang akan ke Sarawak nanti insyaAllah aku, aiin, Nurul, Kak Ijan, Aman & Habiel. Memula g rumah kak pah, pastu dgn kak pah skali, betolak g rumah hoenese.


Gambar di bwh : Yang akan ke Sarawak nanti.. Harap maklum


Cukuplah takat ni.. konon x tau nak tulis apa & malas nak tulis.. hehe. Aku nak baca komik jap, pastu tido..

Thursday, January 29, 2009

Testing.. testing.. 1,2,3...

Assalamualaikum, dah beberapa kali aku cancel blog aku, & kali ni aku buat balik.. aku still gunakan title yg sama : Orange Days.. sbb kehidupan ni mcm buah oren.. ada rasa masam, manis, pahit, tawar. Setakat ni Alhamdulillah aku rasa kehidupan aku makin baik.. kalau sebelum ni aku rasa hidup aku kosong, sekarang aku ada benda nak buat.. & so far setiap hari aku still boleh tersenyum lagi walaupun ada benda yang buat aku sedih @ malu @ marah.


Dah setahun lebih aku masuk uitm & macam-macam hal yang aku dah buat since masuk uitm. Aku happy dengan life aku skang. Bebudak rumah aku ok, course yg aku pilih ok (so far), life circle aku pun aku rasa berpuas hati.


Dalam masa setahun ni, banyak kenangan yg aku kutip 1 per 1… masa semester 1, tempoh untuk aku membiasakan diri dengan kehidupan baru aku ;- jumpa orang baru, biasakan diri dgn course aku, 1st time buat assignment, & masa untuk aku keluar dari kepompong selesa @ safe zone. Lecturer aku pernah tanya, kalau ditanya “apa yg kita dapat dari uitm”, apa yg kita akan jawab. Balik dari kelas dia, aku termenung fikirkan jawapan. Aku rasa, uitm ubah hidup aku. Tanpa uitm, aku x akan kenal kawan2 aku skarang, & aku rasa aku bukan aku yg dulu (walaupun bukan 100% berubah). Masa aku sem 1, aku X PERNAH ponteng kelas berbanding masa aku di sekolah. Kalau hari persekolahan 230 hari, 100 hari confirm aku x datang.. hehe, gilakan aku yg dulu? (ada sebab x datang.. bukan ponteng melepak tau..) Mungkin aku x dapat jawapan yg tepat lagi, lagipun insyaAllah 2 lagi tahun aku habis study (sempat fikir lagi).


Semester 2 pulak, aku rasa antara tempoh yg agak ‘tough’ dlm hidup aku. Ada masa aku rasa nak give up, sampai demam2 aku dibuatnya.. :) tapi bila pikirkan balik skrng, walaupun time tu aku ada rasa nak menangis, tapi bila masa berlalu, kita boleh tersenyum bila fikirkan balik, walaupun hal tu pernah menyeksa rohani & jasmani aku. Baik aku buat x kisah je.

Semester 3, aku x boleh nak cakap apa2 lagi, sebab aku masih sem 3, x habis lagi. Tapi bahang assignment dah mula terasa, keluhan telah kedengaran, dan perubahan mood dapat dilihat. Harapan aku: “Biarlah semua berjalan lancar.”


* Aku sebenarnya pemalas, ada masanya, ada banyak aku nak benda aku nak ceritakan kat orang, tapi disebabkan mulut aku malas nak bercakap, aku pilih jalan senang : "DIAM". Walaupun hati meronta-ronta nak ceritakan kat orang
* Disebabkan kemalasan aku ni, mungkin aku x akan selalu update blog aku..
* Aku x yakin aku akan tulis perkara yang ilmiah @ menyeronokkan, sebab aku rasa aku seorang yg membosankan